warga_psm
orang_awam

Module Toolbar

Dewan Sri Putra,Bukit Jalil 13 Disember - Malaysian Toon Festival 2013 yang menghimpunkan sebilangan besar pengamal industri kandungan kreatif tempatan mampu menjadi pemangkin kepada perkembangan industri animasi negara.

Pengerusi Yayasan Usahawan Baru Ashran Datuk Ghazi berkata festival yang julung kali dianjurkan itu dapat memperkenal dan mempromosikan pelbagai produk animasi tempatan di samping dapat mewujudkan jalinan kerjasama antara pengamal industri yang terlibat.

"Apabila kita katakan mengetengahkan produk animasi ini, ia bukan setakat tunjuk kepada semua orang. Kita juga hendak pastikan syarikat-syarikat animasi tempatan lebih mampan di mana ia bukan setakat dijual dan disalurkan kepada stesen tv tempatan, malah ke luar negara," katanya kepada pemberita selepas melancarkan festival itu di Bukit Jalil di sini hari ini.

Festival yang berlangsung selama empat hari bermula semalam itu merupakan anjuran yayasan berkenaan, myNEF bersama Nuovo Entertainment Frontier Sdn Bhd dan Brain Evolution Transform Sdn Bhd.

Sebanyak 30 syarikat animasi tempatan menyertai festival itu.

Dalam pada itu, Ashran berkata daripada segi penghasilan produk animasi yang berkualiti untuk ke pasaran luar negara memang banyak, namun pengamal industri itu menghadapi kekangan untuk mengkomersialkan produk mereka.

Selain itu, beliau juga bersetuju bahawa pasaran bagi produk animasi tempatan terhad kerana wujud persaingan antara syarikat kandungan kreatif sedia ada dalam merebut siaran saluran televisyen di negara ini.

"Jadi dengan adanya festival ini syarikat-syarikat animasi tempatan dapat bekerjasama dengan syarikat korporat yang mungkin berminat untuk bekerjasama dalam proses penjenamaan dan sebagainya," katanya.

Sementara itu, Ashran berkata penganjuran festival itu berkemungkinan akan dijadikan sebagai acara tahunan yang mana sesi jelajah ke setiap wilayah di

seluruh negara akan dilaksanakan tahun hadapan dengan kerjasama QSR Brands.

Katanya ia dapat membawa produk animasi tempatan seterusnya membantu produk cenderamata milik syarikat animasi yang terlibat.

SUMBER : BERNAMA

Go to top