warga_psm
orang_awam

Module Toolbar

Berita Semasa

19Okt2018

Kuala Lumpur, 13 Oktober 2018 – KL Sports City menjadi lokasi pilihan Sambutan Hari Sukan Negara peringkat Kebangsaan . Majlis yang bermula seawal jam 7.00 pagi ini menampilkan pelbagai aktiviti menarik seperi Sukan Ekstrem, sukan tradisional, aerobik, urban warrior,e-sports game, perlawanan bola sepak persahabatan dan lain-lain lagi.

Acara ini diserikan lagi dengan kehadiran YABMenteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad bagi merasmikan pelancaran sambutan Hari Sukan Negara 2018. YAB Perdanan Menteri bersama-sama dengan Menteri Belia dan Sukan YB Syed Saddiq turut membuat pelepasan peserta Fun Walk 3km dan Fun Ride 10 km.

Pengunjung Hari Sukan Negara turut menikmati tambang percuma jika menggunakan perkhidmatan LRT yang ditawarkan oleh Prasarana Berhad sebagai sokongan bagi melancarkan lagi sambutan Hari Sukan Negara.

Pihak Prasarana juga telah melanjutkan tempoh operasi LRT sehingga jam 1.00 pagi bagi memberi sokongan kepada acara larian 21 km yang berlangsung pada sebelah malam.

hsn1

hsn2

hsn3

hsn4

19Okt2018

Kuala Lumpur, 10 Oktober 2018 – Kompleks Sukan Bukit Jalil kini berwajah baru dikenali sebagai KL Sports City telah sekali lagi mencatat kejayaan yang membanggakan dengan dinobatkan sebagai projek terbaik dalam anugerah pembangunan dan reka bentuk Stadium 2018. Anugerah tersebut diumumkan pada Sidang kemuncak Pembangunan dan Reka Bentuk Perniagaan Stadium 2018 di London.

KL Sports City disenarai pendek bersama-sama tujuh lagi pesaing termasuk Fiserv Forum, Little Caesars Arena and Audi Field di Amerika Syarikat dan Optus Stadium di Australia.

Projek menaiktaraf pembangunan KL Sports City ini telah berjaya disiapakan dalam tempoh 18 bulan sebelum bermulanya Sukan SEA 2017 sewaktu Malaysia dilantik sebagai tuan rumah.

Diharapkan dengan kemudahan yang terdapat di KL Sports City ini mampu menarik lebih ramai rakyat Malaysia untuk datang beriadah dan bersukan.  

award1

19Okt2018

Kuala Lumpur, 7 Oktober 2018 – Axiata Arena sekali lagi menjadi pilihan bagi penganjuran Konsert Artis terkenal dari Negara China, Jacky Cheung. Konsert ini telah berlangsung selama 3 hai bermula dari 5 hingga 7 Oktober 2018.Sebelum ini Axiata Arena telah digegarkan dengan kemeriahan konsert yang sama pada Januari 2018.

Kemeriahan turut dirasai di luar Axiata Arena dengan pembukaan booth pihak penaja konsert seperti Goldsands, Tune talk, Allianz, Mayflower, Sembonia, Sea horse, Nasa dan Quill City Mall. Pelbagai tawaran hebat yang telah ditawarkan kepada pengunjung sebelum bermulanya konsert yang dijadualkan pada jam 8.00 malam.

Selama tiga hari penganjuran konsert, Axiata Arena dibanjiri oleh para peminat Jacky Cheung walaupun keadaan di sekitar KL Sports City telah mengalami kesesakkan lalu lintas yang teruk sejak hari pertama berlangsung konsert.

Kehebatan penyanyi Jacky Cheung bersama penari serta dimeriahkan lagi dengan teknologi canggih pentas dan lampu yang dibawa khas dari China itu tidak dapat dinafikan lagi. Dengan keluasan Stadium Axiata Arena yang mempunyai kapasiti 15,000 orang dapat menampung segala seni bina pentas yang menggunakan teknologi terkini, moden disamping penggunaan lampu. . Gabungan pentas dan lampu dapat menonjolkan kehebatan konsert Jacky Cheung A Classic Tour 2018.  

jc1

jc2

 

19Okt2018

Kuala Lumpur, 26 September – Tokoh korporat terkenal Tan Sri Tony Fernandes telah dilantik sebagai pengerusi baharu Perbadanan Stadium Malaysia (PSM) bagi menggantikan Dato’ Hj Mohamad Sahfri Ab. Aziz. Perlantikan ini telah diumumkan oleh Menteri Belia dan Sukan, YB Syed Saddiq Syed Abdul Rahman melalui satu kenyataan media. Perlantikan ini dibuat adalah berdasarkan pengalaman dan pencapaian beliau dalam bidang komersil termasuklah industri pemasaran, perolehan hiburan dan penyiaran.

Ketua Pegawai Eksekutif PSM, Encik Azman Fahmi Osman menyambut baik atas perlantikan Tan Sri Tony Fernandes dan percaya bahawa Tan Sri Tony Fernandes dan percaya bahawa Tan Sri Tony Fernandes dapat membantu memajukan dan merancakkan lagi pelbagai aktiviti yang melibatkan pelbagai aset dibawah PSM serta membantu dalam aspek pengurusan fasiliti dan pengkomersilan.  

19Okt2018

Kuala Lumpur, 20 September 2018 – Stadium Nasional KL Sports City telah menjadi venue pilihan bagi acara kejohanan Remaja B-16 2018 bermula dari 20 September sehingga 7 Oktober 2018. Kejohanan Remaja B-16 AFC 2018 merupakan edisi ke-18 yang dianjurkan oleh gabungan bola sepak Asia dan Malaysia telah dilantik sebagai tuan rumah AFC pada 25 Julai 2017.

Sebagai tuan rumah, Malaysia sudah tentu mahu mensasarkan kemenangan untuk menjadi juara. Namun Malaysia terpaksa akur apabila kecundang 2-0 semasa menentang pasukan Jepun dan keputusan keseluruhan kejohanan ini telah menyaksikan kemenangan berpihak kepada Jepun.

Kehadiran para penyokong bola sepak ke Stadium Nasional telah menyemarakkan lagi semangat para pemain. Semangat ini harus diberi pujian kerana para penyokong sanggup meluangkan masa untuk datang dan memberi sokongan walaupun jadual perlawanan kebanyakkannya pada hari bekerja.

afc1

afc2

afc3

afc4
 

19Okt2018

Kuala Lumpur, 16 September 2018 – Padang letak kereta A & B KL Sports City, Bukit Jalil digegarkan dengan konsert dan festival KL Sports City Sayangi Malaysiaku pada 14 hingga 17 September 2018. Acara yang berlangsung selama empat hari ini menampilkan Dayang Nurfaizah, Ella, Siti Nordiana, Hael Husaini, Khai Bahar, Hazama, Natasha Sass, Soo Winci, Ayda Jebat, Altimet, Syamel, Faradhiya dan ramai lagi. Konsert ini juga turut membawa penampilan istimewa daripada Selangor Philhamonic Choir.

Kemudahan acara ini adalah tidak melibatkan pengguna dan kerajaan tetapi dibayai dengan kerjasama syarikat panel Perbadanan Stadium Malaysia seperti Build UP Resources (BUR), AFS Engineering Sdn Bhd, Sports Spin Sdn Bhd, Serai Group, Edotco, Ohj serta rakan rasmi seperti Petronas Dagangan dan Malaysian Resources Corporation Bhd (MRCB).  

sm1

sm2

sm3

30Ogos2018

Kuala Lumpur, 24 Ogos 2018 – Kumpulan yang popular dengan lagu ‘Everyday I Love You’ pada era 90 an iaitu Boyzone telah memilih Axiata Arena sebagai salah satu lokasi untuk Konsert Jelajah sempena 25 tahun Boyzone.

Keluasan dan kecanggihan peralatan satu kemudahan di sentiada menjadikan Axiata Arena sebagai pilihan penganjur untuk Konsert Antarabangsa dan juga tempatan.

Walaupun dikatakan kemunculan kumpulan ini pada era 90 an, ternyata peminat yang datang adalah dari pelbagai peringkat umur yang tidak melepaskan peluang bagi menyaksikan secara lebih dekat persembaha artis antarabangsa ini. Ternyata Boyzone merupakan kumpulan yang dekat di hati peminat Malaysia.

Konsert yang bermula pada jam 8.30 malam telah menampilkan lagu pertama yang bertajuk ‘Picture Of You’ diikuti dengan nyanyian bersama peminat.  

boyzone1

boyzone2

boyzone3

boyzone4

30Ogos2018

Kuala Lumpur, 18 Ogos 2018 – Lebih 7000 peserta yang membanjiri KL Sports City berjaya mengatasi cabaran biarpun terpaksa menempuh beberapa halangan baru yang lebih unik serta mencabar dalam siri larian berhalangan Viper Challenge, Great Eastern Viper Arena 2018 Sabtu lalu.

Acara Viper Challenge ini telah menggunakan hampir keseluruhan ruang yang terdapat di KL Sports City. Antara laluannya adalah di Stadium Nasional, ruang legar Axiata Arena dan sekitar Pusat Skuasy Nasional. Dianggarkan acara ini berlangsung bermula dari jam 5.00 petang hingga 4.00 pagi. Walaupun acara ini pada waktu malam, ianya tidak membataskan semangat peserta-peserta yang menyertai acara ini.  

viper1

viper2

viper3

viper4

30Ogos2018

Kuala Lumpur, 11 Ogos 2018 - Buat julug kalinya, Kompleks Sukan Jalan Duta (KSJD) telah menjadi pilihan penganjur untuk acara konsert 16 Baris, Joe Flizzow. Dengan keluasan stadium tenis tertutup itu, ianya dilihat mampu untuk memberikan keselesaan kepada semua peminat yang datang untuk menyaksikan artis-artis kesayangan mereka membuat persembahan.

Dianggarkan seramai 3,000 peminat muzik genre rap dan hip hop hadir untuk memberi sokongan. Konsert yang dijadualkan bermula jam 5.00 petang berlangsung selama 6 jam. Walaupun demikian, peminat telah mula membanjiri perkarangan Kompleks Sukan Jalan Duta seawal jam 3.00 petang untuk menunggu kemunculan Joe Flizzow.

Kemudahan awam yang terdapat di kompleks Sukan Jalan Duta juga telah memudahkan semua yang datang. Disamping itu, Terdapat juga jualan food truck yang disediakan bagi mereka yang ingin membeli makanan dan minuman.  

jo1

jo2

jo3

jo4

30Ogos2018

Kuala Lumpur, 28 Julai 2018 – Sambutan Ulangtahun ke-20 Kompleks Sukan Negara dan Kompleks Sukan Bukit Kiara telah diadakan pada 28 dan 29 Julai 2018 bertempat di KL Sports City. Perbadanan Stadium Malaysia (PSM) melalui kolabarasi bersama pihak Media Prima telah menampilkan acara tahunan mereka iaitu Jom heboh sebagai klimaks kepada sambutan ulang tahun tersebut. Kolabarasi tersebut telah berjaya menarik pengunjung untuk datang berkunjung di Kompleks Sukan Negara yang kini telah dinaiktaraf dan ditukar nama kepada KL Sports City.

Selain dapat berkunjung ke Karnival Jom Heboh dan konsert, PSM juga telah mengadakan pelbagai aktiviti menarik kepada orang awam dengan menggunakan semua kemudahan yang sedia ada di KL Sports City. Antara aktiviti – aktiviti yang telah diadakan ialah Stadium Tour, Pertandingan Karaoke, Pertandingan Peragaan Kanak-kanak, Kejohanan Futsal, Inline Skate Clinic dan Booth PSM juga turut di lokasi karnival Jom Heboh. Di booth PSM, beberapa panel PSM seperti Build Up Resources, F&N 100 Plus, International Medical University, dan Seat Advisor turut sama memeriahkan booth dengan aktiviti masing-masing.

Melalui aktiviti Stadium tour orang ramai berpeluang merasai sendiri pengalaman masuk ke dalam stadium seperti lobi utama, suite kenamaan, bilik persalinan pemain dan pengunjung turut di bawa turun sehingga ke trek dan padang. Ulangtahun 20 ini juga turut menampilkan seorang peserta dari Malaysia yang telah mencipta rekod pada hari tersebut dengan melakukan larian kebelakang (Run Backwards) bermula dari jam 8.00 pagi hingga 8.00 malam di trek Stadium Nasional. 

anniversary201

anniversary20 2

anniversary20 3

anniversary20 4

anniversary20 5

anniversary20 6

Muka 1 dari 5
Go to top