warga_psm
orang_awam

Module Toolbar

 • Sekiranya anda berjalan-jalan disekitar Kompleks Sukan Negara pada waktu malam, anda akan berpeluang menyaksikan kilauan cahaya biru nilam dibumbung berbentuk kubah Pusat Akuatik Nasional. Ianya juga merupakan pusat kepakaran sukan yang memenuhi segala keperluan bagi acara suka renang dan junam antarabangsa.
   
  Binaannya adalah mengikut piawaian dan peraturan yang rapi oleh Persekutuan Renang Antarabangsa (FINA) dengan keluasan keseluruhannya adalah 28,000 meter persegi.
   
  Berkonsepkan kubah terapung, ianya direkabentuk dari jenis fabrik berteknologi tinggi yang berukuran 7500 meter persegi dengan berat 14 tan dan mempunyai kemudahan seperti berikut ;-
  • Kolam renang bersaiz olimpik yang mempunyai 10 lorong dengan kedalaman 50m x 25m x 2-3m;
  • Kolam terjunan bersaiz 25m x 25m x 5 m, dilengkapi dengan menara junam beserta 3 platform berukuran 5m, 7.5m dan 10m dengan 2 papan anjal berukuran 1m dan 2m yang bertaraf antarabangsa.
  • Kolam Latihan 8 lorong yang bersaiz 20m x 50m x 1.8m dilengkapi dengan sistem lantai mudah alih teknologi Holland.
   
  Dengan segala kemudahan yang ada, pusat ini juga boleh menampung kapasiti penonton seramai 4,000 orang serta boleh memuatkan seramai 2,000 tambahan tempat duduk sementara untuk penonton. Terdapat dua kawasan yang mempunyai penghawa dingin sepenuhnya yang dipisahkan pada dua aras dan dalam dua haluan dibawah tempat duduk utama. Haluan utara adalah untuk VIP, media dan pengurusan pertandingan manakala haluan selatan adalah untuk para peserta dan pentadbiran.
   
  Sebaik sahaja anda berada disini, anda akan kagum dengan keadaan persekitarannya. Susun atur kolamnya yang berada dibawah struktur yang dramatik jelas memperlihatkan bahawa pusat ini dibina berdasarkan perancangan dan pembinaan yang baik.
   
  Dengan penggunaan pelampung dibahagian atas kolam renang, Pusat Akuatik Nasional menjadi sebuah venue yang penuh keajaiban untuk menganjurkan konsert mini, pertunjukan fesyen dan pelancaran produk. Beberapa titian yang tergantung dari bumbung memberi laluan kepada penyiaran TV, sokongan bunyi dan sistem penataan cahaya.  Selain itu juga kolam terjunan dan pertandingan turut dilengkapi dengan panel penglihatan dalam air untuk liputan video yang baik.
   
  Keputusan dan pengaturan masa dikendalikan oleh satu papan mata elektronik jenis alphanumeric yang bersaiz 9m x 6m manakala sistem penataan lampu sorot telah dilaraskan  bagi mengurangkan silauan dan lampu halida berlogam memberikan iluminasi sehingga 1,500 lux.
   
  Dibuka kepada umum, kolam ini boleh digunakan untuk latihan ataupun mengendalikan kelas renang mengikut peraturan yang ditetapkan oleh pusat ini.

  Pusat Akuatik Nasional kini dalam fasa kerja-kerja menaiktaraf sehingga sebelum bermulanya Sukan Sea 2017. Justeru itu, segala sewaan dan dan urusan tidak lagi di buat di Pusat Akuatik Nasional. Untuk maklumat lanjut sila hubungi Bahagian Perhubungan Korporat di 03-8992 0888
 • Sedang Dikemaskini
 • Untuk mendapatkan maklumat berkenaan sewaan, sila hubungi Bahagian Pembangunan Perniagaan di :

  Bahagian Pembangunan Perniagaan,
  L2-E-10, Enterprise 4,
  Aras 2, Technology Park Malaysia,
  Lebuhraya Puchong Sg. Besi, Bukit Jalil,
  57000 Seri Petaling,
  Kuala Lumpur
  Tel : +603 8992 0888

Go to top